Zasloužím si JEHO peníze?

Mám právo dostávat od svého muže peníze na živobytí? On vydělává peníze, já se starám o děti a domov a všechny “jeho” vydělané peníze utratím. A mám právo ty “jeho” peníze utrácet taky za péči o mě? Semináře, masáže a hezký hadříky? A proč se u toho cítím provinile?
Byla jsem nezávislá amazonka, rozhodnutá nedat nikdy muži nad sebou moc. Ani finanční, ani fyzickou. A moc jsem toužila mít muže a děti. Jenže amazonky muže a děti prostě nemají. Proč? Protože žijí v iluzi, že všechno zvládnou samy a nikoho nepotřebují.
Muž je prostě fyzicky silnější než já a když rodím děti a roky o ně pečuju, potřebuju, aby nanosil dřevo a nalovil jídlo. Když jsem to pochopila, hodně se mi ulevilo.
  1. “Nejsou mamuti, nejsou princezny”, řekl mi před dvaceti lety jeden kámoš. Teď už to chápu.
  2. Já se prostě CHCI starat o svého muže, domov, děti a sebe. A můj muž CHCE být opečovaný a mít opečované děti a domov a spokojenou ženu.
  3. Opečovaná žena STOJÍ PENÍZE. A můj soudný muž to ví.
  4. Opečované děti a domov STOJÍ PENÍZE. A mému muži dává smysl je na to vydělávat.
  5. Zkusila jsem být NEJLEPŠÍ manželka a všechno zvládnout sama a na jedničku, abych si ZASLOUŽILA jeho peníze. Svíčková, masáže a naklizeno. Skončilo to oboustranným nasráním a vyčerpáním. Pochopila jsem. Teď už jsem celkem obyčejná manželka. Dělám tolik, na kolik mám chuť a kapacitu a co mi dělá radost. Víc ne.
  6. Občas se propadáme do diskuse moje vs. tvoje vs. naše peníze. Bojují spolu patriarcha s feministkou – lítý boj, který oba prohráváme.
  7. Muž a žena, spojení láskou, se spolu naopak domluví úplně v pohodě.
  8. Vždycky mě překvapí, že když poprosím a netrvám na tom, dostanu, co chci. Ale u mých rodičů jsem to neviděla, tak se to horko těžko učím ve čtyřiceti. Snad to moje dcera bude mít snazší…
  9. Dost mě překvapuje, jak ponižující to pro mě je: poprosit. A jak šťastná jsem, když to překonám.
  10. Výsledek jeho práce je přítok peněz. Výsledek mojí práce je jejich odtok. Čím dřív se s tím smíříme, tím líp 🙂
A kvízová otázka na závěr: Proč je u tohohle textu proboha fotka slona na stromě?
Tereza Černohorská
Jsem maminka tří malých dětí, učednice života, milovnice Sahary a celoživotní průvodkyně k duši.