Leadership není sprosté slovo

Nedávno mě moje kamarádka překvapila. Svěřila se mi, že byl pro ni leadership dlouho sprosté slovo. Jako terapeutka se zaměřením na práci s ženami a ženskou energií se na leadership dívala jako na něco tvrdého, co ženě nepřísluší a nepatří.

Možná bych s ní na nějaké úrovni mohla i souhlasit. Sama jsem si v poslední době několikrát kladla otázku, zda ženy skutečně mohou a mají být lídry. Ať už jsem však nad tuto otázku přemítala jakkoliv, dospěla jsem pokaždé ke stejnému závěru. Leadership, jak ho vnímám já, patří do života každého z nás. Jsme totiž lídry, aniž bychom si to možná uvědomovali.

Běžně je leadership vnímán jako obor a dovednost, kterou by měli ovládat lidé ve vedoucích pocizích, manažeři, majitelé firem, či velcí vizionáři. Není to však zdaleka úplný a jediný pohled.

Co tedy leadership je?

  • Je to umění vést sebe sama a být tak vzorem pro druhé.
  • Je to víra v sebe sama, své schopnosti, kvality a hodnoty a umění totéž vidět u druhých.
  • Je to způsob interakce s druhými založené na důvěře, otevřenosti a pravdivosti.
  • Je to touha objevovat v druhých to nejlepší a pomáhat jim na jejich cestě k projevení jejich potenciálu.
  • Je to cesta, na které motivujeme druhé, aby dokázali věci, o kterých si ani neumí představit, že je zvládnou.
  • Je to prostředek, skrze který vyjadřujeme sebe sama.
  • Je to životní styl, který dává našemu životu nový rozměr a hlubší smysl.

Jak vidíte, leadership má mnoho rozměrů a mnoho tváří. Ty výše zmíněné jsou jen některé z nich. Pokud však lídrovství začneme vnímat a zkoumat skrze tyto a další rozměry, je rázem bezpředmětné, zda je člověk vysoce postaveným manažerem, pekařem, ženou v domácnosti nebo matkou. Lídry jsme totiž v podstatě všichni. Jsme jimi pro naše týmy, kolegy, zákazníky, rodinu, děti, pro komunitu. A pokud si to dovolíme připustit, rázem začneme na svůj život, slova a činy pohlížet jinak.

Přeji vám, ať v sobě objevíte svého vnitřního lídra či lídřici i vy.

Bohdana

Bohdana Kabátová
Jsem máma dvou dospívajících dětí a průvodkyně krajinou vnější i tou uvnitř nás na plný úvazek. Miluji přírodu, tanec, zpěv, skládám básně a písně. Ráda sdílím svou životní cestu a zkušenosti a naslouchám příběhům druhých.

V SoulAdventure mimo jiné tvořím projekt Sebevědomá žena, spolupodílím se na Putování Saharou a provázím ženy i muže individuálně.

Zde na blogu píšu sérii "Z deníku sebevědomé ženy". Tvořím ji pro sebe, stejně jako pro vás. Pro všechny ženy, které si myslí, že nejsou dost. Dost dobé mámy, dcery, partnerky, milenky, manažerky, dost krásné, dost zajímavé…
Tvořím jej proto, aby sebevědomí dostalo šanci stát se dostupným a my dokázaly vnímat a cítit, že ho není potřeba hledat, protože už sebevědomé jsme.