Máma za časů karantény

Ty moje děti jsou tak sladký a já jsem taková MEGERA!

Ano, i na mě karanténa dopadá. Jsem den po dni sama doma se svýma dvěma malýma dětma. Jsou okamžiky, kdy jsem trpělivá, vědomá, montessori maminka, a jsou okamžiky, kdy jsem saň, co ječí na děti. Proč?

  1. Jsem s nimi sama doma  bez možnosti jít mezi jiné maminky a jiné děti a pozornost se cyklí jen mezi ně a mě. A to je na mě prostě moc. Na rozdíl od mých dětí, já dokážu postavit jen tři kuličkové dráhy denně.
  2. Nemám žádný “vnější” řád. Odchod do školky, pravidelné baby plavání, volné středy, kdy jsou děti s paní na hlídání. Všechen řád musím dodat já, a to vyžaduje vnitřní disciplínu, kterou někdy prostě nemám.
  3. Nemám ani chvíli sama pro sebe, kdy bych mohla dělat CO JÁ CHCI A TAK JAK JÁ CHCI. Takže cvičím a děti po mě lezou, telefonuju a děti do toho ječí, pracuju a děti mi prstíky matlají po obrazovce, protože ještě nepochopily, že můj počítač je starý a nemá dotykovku 🙂
  4. Vnitřně se odpojuju a moje fantazie mě odvádí do jiných světů, kde JSEM NA CHVÍLI SVOBODNÁ, a to pak děti odněkud spadnou, nebo se začnou rvát, aby mě přivolaly zpět. Nakonec uspějou.

A to se mám úplně skvěle, protože:

  1. Moje děti jsou malé, tak NAŠTĚSTÍ nedostáváme žádné úkoly. A smekám před vámi, kdo zastáváte to domácí učení nejlíp, jak umíte. Ne každý je nadšený unschooler a je to tak V POŘÁDKU.
  2. Moje kamarádka mi vozí nákupy, takže nemusím s malinkými dětmi do obchodu (ne, u nás na vesnici Rohlík opravdu nejezdí).
  3. Máme zahradu a Janovickou louku, takže můžu být s dětmi v přírodě a bez roušky. Nandat roušku dvouleťákovi, to je jak osedlat kočku.
  4. Můj muž je na poušti, takže se na něj nemůžu zlobit, že mi s tím vším NEPOMÁHÁ, TAK JAK JÁ POTŘEBUJU, což by mi bralo spoustu energie.
  5. Všichni jsme zdraví a právě teď se nám VŮBEC NIC NEDĚJE a já si to uvědomuju.

Takže, moje milé spolu-matky. Ať to dáváme jakkoliv, ať u toho občas ječíme na děti, zlobíme se na muže, nebo se trýzníme za to, že nejsme tak trpělivé, jak bychom chtěly být, JSME ÚPLNĚ V POŘÁDKU.

A jak to dáváte vy?

PS: Příští úterý večer tj. 31.3.2020 od 21 hodin pořádáme zdarma online poradní kruh pro mámy. Budeme sdílet, chechtat se a plakat a ujistíme se, že v čemkoli, co se nám děje, nejsme samy.

Tereza Černohorská
Jsem maminka tří malých dětí, učednice života, milovnice Sahary a celoživotní průvodkyně k duši.