Láska, sex a duše v partnerství

Partnerství je složitá disciplína. Toužíme po něm, chceme v něm být, sníme o tom, jaké to bude až… A když v něm jsme, dříve nebo později začneme narážet, objeví se konflikty, stíny a zranění. A my buď křičíme a bojujeme, stahujeme se a mrzneme, anebo odcházíme za někým “lepším”.

A to je OK. Partnerství je totiž jeden z nejefektivnějších způsobů, jak nás geniální Božství naláká na mrkvičku lásky, sexu a patření (a taky páření :-)), a pak nás nutí přijmout svoji zranitelnost, zanořit se do vlastních stínů a vytesat z kvádru své ego-existence svou jedinečnou podobu pramenící z duše.

Popkultura nás učí, že je potřeba hlavně najít Toho Pravého/Tu Pravou, potom překonat nějaké jedno dvě nedorozumění a PAK už to bude “happily ever after”. A to je podle mě LEŽ STOLETÍ. Pokud jsme tomu uvěřili (a je dost možná nemožné neuvěřit), nacházíme v partnerství zklamání, frustraci a bolest. Někdo vidí chybu ve svých partnerech (“mám prostě v životě smůlu na chlapy”), jiný v sobě (“něco je se mnou špatně, měl bych jít na další seminář”), někdo stále dál hledá Toho Pravého, jiný se rozhodne raději zůstat sám a někdo “přežívá” ve zmrtvělém vztahu ať už kvůli dětem, reputaci nebo majetku.

Ale je možné dospět! Opustit popkulturní iluzi i její další verze v podobě různých dvojplamenů a “partnerů duše.” Je možné přijmout svoji vlastní zraněnost a zranitelnost jako danost naší lidskosti a ne jako projekt k vyřešení. Je možné svého partnera přijmout jako “parťáka” na naší vlastní a jedinečné cestě k duši. A ta vede i přes setkání se svými stíny, se svými bolestmi a nezralými částmi svojí psýché.

Potom partnerství není budováním obrazu “dokonalého páru” pro sebe i veřejnost, který má za cíl “být spolu až do smrti”. Stává se dobrodružnou a hlubokou cestou dvou jedinečných bytostí, které se rozhodly obejmout ve vášnivém tanci, vést a nechat se vést a zároveň stát pevně na svých vlastních nohou.

Chceš-li své partnerství prožívat jako dobrodružnou a vášnivou cestu v souladu se svojí duší, přidej se k nám na nový workshop pro páry v srpnu 2021 na Janovické louce.

Tereza Černohorská
Jsem maminka tří malých dětí, učednice života, milovnice Sahary a celoživotní průvodkyně k duši.