Ze zákulisí Putování Saharou

Blíží se podzim, což u nás v SoulAdventure mimo jiné znamená, že se blíží termín podzimní saharské poutě. Nový kruh poutníků se už tvoří a průvodci Martin Černohorský a Marek Bohunický se na něj napojují a připravují se na společné putování. Sama jsem pouť absolvovala jako účastnice i jako průvodkyně a napadlo mě, že bych mohla Martinovi s Markem položit pár zvídavých otázek, odpovědi na něž by mohly zajímat i vás.

V čem vnímáš, že spočívá jádro tvé práce jakožto průvodce na Sahaře?

Martin: Letos na jaře se mi dostalo daru přesného pojmenování jádra mé průvodcovské práce na Saharských poutích. Dostal jsem jméno. Jméno „Sam“, „Samvěd“. Jádrem mé práce je podporovat všechny „Frodo Pytlíky“ kráčející poutí k hoře osudu.

Marek: Pomáhať pútnikom/čkám nájsť ich vlastnú múdrosť v tom, ako čítať signály, ktorými k sebe sami prehovárajú cez telo, vzťahy a prírodu okolo.

Každý kruh poutníků a každá pouť je specifická nějakým nosným tématem. Jaká byla klíčová témata minulých poutí? Máš už nějaké signály, jaká bude hlavní linka nejbližší podzimní poutě?

Martin: Mám pocit, že toto téma je mystériem a rád bych si svoje fantazie nechal pro sebe. Ale jsem zvědavý a těším se, co letos společně objevíme.

Marek: Pre mňa bola spoločná esencia minulej púte o slobodnej živosti a sexualite, hodne sa objavovala téma Marie Magdalény a prevzatia zodpovednosti za to, keď sa človek chce mať dobre a príjemne, slastne v svojom tele. Že to netreba mať ťažko. A zdá sa mi, že esencia najbližšej púte bude o vedomom používaní seba a svojej energie. Byť vedomejší v tom, ako používame, využívame či zneužívame svoju energiu, energiu druhých a prírody okolo.

Na co se ve světle podzimní cesty nejvíc těšíš?

Martin: Na všechno. Pro mě je to prostě dar a nádhera. Pokaždé jiná a vždy stejná. Miluji to putování.

Marek: Teším sa na vzájomný kruh ľudí, ktorý budú môcť skúmať, zdieľať a vzájomne sa inšpirovať tak pravdivo, ako to bude možné. Objavovanie dôvery v seba a svoje telo, jeho múdrosť a krásu. Teším sa na podporu Sahary, objavovanie rôznych prejavov a zdrojov Sily v každom z nás, sprevádzačov i pútnikov/čiek.

A co obavy? Máš nějaké?

Martin: Vždy cítím lehké obavy, nebo spíše strachotěšení. Občas pochybuji zda já jsem ten pravý provázet tak nádhernou pouť. Stále mě to učí větší pokoře, podpoře a nezasahování. Čím v čistší přítomnosti během poutě jsem, tím mám pocit, že vše jde více jednoduše (v jednotě s duchem)

Marek: Po nedávnej kúpe stanu, aby som bol v komforte, ak by bolo treba do neho zaliesť. Vážnejšie obavy nemám.

Jě něco, po čem se ti při pobytu na Sahaře bude stýskat?

Martin: Jistě. Po rodině, manželce, dětech. Mají moji velkou úctu, že během toho co já putuji pečují o rodinný krb beze mne.

Marek: To zrejme ukáže až čas tam, najpravdepodobnejšie bude že spoločný čas s priateľkou a dcérkou.

Co bys vzkázal lidem, kteří o saharské pouti uvažují, ale zatím váhají?

Martin: Naslouchejte si. Věřte si. Pokuste se uvěřit domu, že když duše volá, je to pravda. Přestože je to někdy jen tichý a slabý hlásek s přítomností strachu. Pokud je váš čas, postavte se sami za sebe a dovolte si to. Moje zkušenost je taková, že pro většinu poutníků to je jeden z nejkrásnějších zážitků života.

Marek: Načúvajte všetkým hlasom v sebe, ktoré sú pre i proti. Nechajte ich, nech si povedia o obavách i tom krásnom, ktoré tam vnímate. Dôverujte svojmu Telu a Srdcu. Všímajte si v tomto období signály a koincidencie zo sveta okolo vás. Stretnutia, televízia, hudba, plagáty, a podobne. Keď budete pozorovať, uvidíte, že Vaša téma púte sa už objavuje okolo vás. Buďte bdelí a pozorný, Vesmír, Zem a vaše Telo už putujú.

Slyšíš volání Sahary? Přečti si o Putování Saharou víc.

Bohdana Kabátová
Jsem máma dvou dospívajících dětí a průvodkyně krajinou vnější i tou uvnitř nás na plný úvazek. Miluji přírodu, tanec, zpěv, skládám básně a písně. Ráda sdílím svou životní cestu a zkušenosti a naslouchám příběhům druhých.

V SoulAdventure mimo jiné tvořím projekt Sebevědomá žena, spolupodílím se na Putování Saharou a provázím ženy i muže individuálně.

Zde na blogu píšu sérii "Z deníku sebevědomé ženy". Tvořím ji pro sebe, stejně jako pro vás. Pro všechny ženy, které si myslí, že nejsou dost. Dost dobé mámy, dcery, partnerky, milenky, manažerky, dost krásné, dost zajímavé…
Tvořím jej proto, aby sebevědomí dostalo šanci stát se dostupným a my dokázaly vnímat a cítit, že ho není potřeba hledat, protože už sebevědomé jsme.