Sahara mi dala sílu a pokoru

V sérii Saharské příběhování sdílejí průvodci a poutníci své zážitky a příběhy z Putování Saharou. Dnes vám přinášíme příběh poutnice Evy Martišové.

Když jsem odjížděla začátkem března na pouť, vision quest Saharou, cítila jsem rozechvělé srdce a trochu nervozitu, co mi může toto místo plné písku a „smrti bez vody“ přinést… Alespoň takové jsem měla představy o poušti.

Sahara mi při putování ukázala mnoho pokladů. Tolik života, lásky, co je v ní ukryto, plno nádherných luk plných květů s omamnou a nepopsatelnou vůní, rozkvetlých keřů, kopuli s milióny hvězd a spousty živých tvorů od skarabeů, škorpionů, až po stopy pouštních lišek a šakalů v neskutečném souladu s ní.

Sahara mi ukázala i mnoho mých pokladů uvnitř sama sebe, které jsem předtím neviděla anebo nechtěla vidět. Její vlídná syrovost a otevřenost až na dřeň mě pustila k sobě samé, mému tělu, srdci až k hloubce duše. Ukázala mi zrcadlo, umožnila setkání tváří tvář s mým drakem i andělem a přijala do svých dun s vlídnou náručí, při putování nekonečnem písku v každém kroku pronikala hlouběji do všech komnat ve mě. Ucítila jsem v sobě velkou důvěru a víru v sebe samu, skrze moře slz, bolest v srdci, lásku i oceán smíchu. Probudila mou pouštní vílu s křídly anděla.

Sahara mi dala sílu a pokoru, abych si uvědomila, co už ve svém životě nechci! Rozloučila jsem se a cítím už „Ne“ popírání svých pudů, „Ne“ dělat se pro muže a vztahy „lepší“, nebýt tak skromná vůči svým schopnostem a darům, které skrze mě proudí. Pustím vše, co chce žít i zemřít „ven“ a dala mi sílu zbořit na svém sólu hradbu, kterou jsem si kolem svého srdce za ta léta postavila.

Sahara mi dala víru a vědomí skutečnosti, že všechny mé stopy „poutníka“, vycházející z mého srdce, stopy vycházející z hloubky mé duše, které v písku s každým fouknutím větru mizely…ve mě, v nás a pro nás navždy zůstávají. Jak moc blízko jsou u sebe život a smrt, nekonečný prostor, láska, přítomnost a zároveň lehkost pomíjivosti, aby se vytvořil prostor pro vše nové.

Celou pouť jsem vnímala velmi bezpečně, láskyplně a požehnaně i díky skvělému průvodci Ahmedovi, beduínovi, co se v poušti narodil a pouští se snad i stal, i dalším beduínům, kteří nám připravovali speciality místní kuchyně a starali se o naše blaho i s velbloudy.

Díky Sahaře jsem potkala spoustu nádherných lidí „spolupoutníků“ i kouzelných bytostí, promlouvala s větrem, který šeptal „jen buď a dýchej“, přírodou, keři, Sluncem, pískem a vším živým…přátelé, ano, SAHARA mluví…

Jsem moc šťastná a hluboce vděčná, že jsem tuto pouť mohla projít s nádhernými a citlivými průvodci Bohdanou KabátovouMartinem Černohorským a dalšími 13ti poutníky, kterým tímto celou svou bytostí děkuji, děkuji a Saharo děkuji.

Bohdana Kabátová
Jsem máma dvou dospívajících dětí a průvodkyně krajinou vnější i tou uvnitř nás na plný úvazek. Miluji přírodu, tanec, zpěv, skládám básně a písně. Ráda sdílím svou životní cestu a zkušenosti a naslouchám příběhům druhých.

V SoulAdventure mimo jiné tvořím projekt Sebevědomá žena, spolupodílím se na Putování Saharou a provázím ženy i muže individuálně.

Zde na blogu píšu sérii "Z deníku sebevědomé ženy". Tvořím ji pro sebe, stejně jako pro vás. Pro všechny ženy, které si myslí, že nejsou dost. Dost dobé mámy, dcery, partnerky, milenky, manažerky, dost krásné, dost zajímavé…
Tvořím jej proto, aby sebevědomí dostalo šanci stát se dostupným a my dokázaly vnímat a cítit, že ho není potřeba hledat, protože už sebevědomé jsme.